Zioła w kuchni – jak to zrobić?

Każdy ogródek cieczy nasze oczy. Nie ważne, czy jest mały, czy duży. Nie ważne również jest to, czy jest on kwiatowy, warzywny, czy ziołowy. Istnieje wiele możliwości stworzenia ogródka. Wystarczy tylko trochę chęci i szczypta pomysłowości.

Ogródek kuchenny

Ogródek w kuchni może znajdować się wszędzie, a więc na parapecie, na szafkach, albo wiszący na ścianie. Nawet, gdy posiadamy ograniczoną powierzchnię w kuchni, to i tak możemy go stworzyć, a zwłaszcza ten ziołowy. Zioła są roślinami, które chętnie wykorzystujemy w naszej kuchni i dlatego warto na własny użytek posiadać w kuchni praktyczny mini ogródek ziołowy.

Gdzie i jak najlepiej uprawiać zioła?

Rośliny zwane zielnymi uwielbiają słońce i dlatego najlepiej uprawiać je w miejscach dobrze nasłonecznionych. Rośliny zielarskie uwielbiają również wilgotne powietrze i dlatego idealnym dla nich miejscem jest kuchnia, gdyż unosząca się z potraw para dodaje im wilgotności. Zioła trzeba regularnie podlewać, a także zapewnić im odpowiednią – żyzną i przepuszczalną ziemię. Najlepsza jest dla nich ziemia o niskim zasoleniu i wzbogacona odpowiednim nawozem. Na szczęście w sklepach jest możliwość nabycia ziemi, która nadaje się do uprawy ziół. Trzeba również pamiętać o zorganizowaniu drenażu, który odprowadzi nadmiar wody. W sklepach znajdziemy również takie doniczki, które są przystosowane do uprawy ziół lub warzyw.

Jakie zioła najczęściej uprawiamy?

Mięta

Masowo uprawianym w domu ziołem jest na przykład mięta, bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek. Najbardziej znaną odmianą mięty jest mięta pieprzowa. Lecz istnieją także inne odmiany mięty, która można uprawiać w domowych, jak mięta cytrynowa, a nawet mięta czekoladowa czy bananowa. Zaparzona mięta spożywana w postaci herbatki jest bardzo często wykorzystywana przez ludzi, w przypadku dolegliwości żołądkowych lub jelitowych. Mięta posiada orzeźwiający smak i zapach. Ma ona również zastosowanie w kuchni, gdyż dodaje smaku i aromatu ciepłym daniom, sałatkom, jak i drinkom lub zimnym napojom.

Bazylia

Bazylia jest często używaną przyprawą do sałatek i różnych dań. Uprawiając bazylię należy na bieżąco zrywać dojrzałe listki i używać ich w kuchni. Bazylia jest rośliną jednoroczną, o krótkim okresie wegetacji. Roślina ta uwielbia słońce, dużą przestrzeń oraz nawodnienie, lecz nie może gnić. Dlatego do jej uprawy potrzebna jest duża doniczka z dziurami na dnie, oraz słoneczny parapet.

Oregano

Oregano to bardzo popularna przyprawa kuchenna. Dodawana jest do dań ciepłych, a także do mięs, do sałatek i nawet do kanapek. Hoduje się ją w doniczkach. Jest ona rośliną wieloletnią. Do wzrostu potrzebuje nasłonecznienia i stale nawilżonej ziemi.

Rozmaryn

Rozmaryn to roślina mało wymagająca. Dobrze znosi suszę i nie wymaga częstego podlewania, ale bardzo lubi słońce. Rozmaryn jest bardzo aromatyczny. W kuchni używany jest szczególnie do mięs i marynat, lecz także do gulaszu czy gęstych zup. Ponadto rozmaryn działa uspokajająco i kojąco oraz poprawia ogólne samopoczucie.

Tymianek

Tymianek jest rośliną o bogatym aromacie. Może stanowić także dekorację kuchni dodając jej przyjemnego zapachu. W kuchni tymianek wykorzystywany jest do przyrządzania dań mięsnych, serów, jajek, a nawet stanowi jeden ze składników kanapek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top